125 jaar koers in West-Vlaanderen

De West-Vlaamse afdeling van Cycling Vlaanderen bestaat 125 jaar en blikt terug met een 396 pagina’s tellend jubileumboek. Het omvat precies 125 hoofdstukken, verdeeld in twee luiken: enerzijds een top 100 van beste West-Vlaamse wielrenners ooit, anderzijds 25 rubrieken rond de rijke historiek van de wielrennerij in de kustprovincie. Van de eerste koersen op hoge bi’s tot hedendaagse topwedstrijden als Gent-Wevelgem en de E3 Saxo Bank Classic, van de vroegste velodrooms tot moderniteiten als BMX-piste en bikepark, van de oudste organiserende clubs tot de jongste opleidingsteams. In het volslanke boek ontdek je dat West-Vlaanderen mag gezien worden als de bakermat van de Belgische wielersport. Het was immers een West-Vlaming, Cyrille Van Hauwaert, die als eerste Belg triomfeerde in internationale klassiekers. Onze eerste landgenoot die de eindzege in de Tour behaalde was Odiel Defraeye, evenzeer een West-Vlaming. En de eerste winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Paul Deman? Juist ja, ook al een West-Vlaming. En daarmee hield het niet op, daar tussen Brugge en Kortrijk. Wel integendeel. Tal van West-Vlamingen drukten hun stempel op de geschiedenis van de wielersport en maakten naam en faam.

Verkoop via Cycling Vlaanderen: bij hans.beunnens@telenet.be en ook verkrijgbaar in de museumshop van KOERS. Museum van de wielersport te Roeselare.

Patrick Cornillie

Patrick Cornillie schrijft over alles wat fietst. Hij is de auteur van een dertigtal fietsgidsen en op z’n minst net zoveel wielerboeken.

Bestellen?

De meeste Bibliodroom-uitgaven zijn verkrijgbaar in de boekhandel en online. Is dat niet zo, dan vind je de bestelmogelijkheid op de pagina van het boek. 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info