De spreker

Rik Remmery

Rik Remmery – ofte Rik Vannieuwenhuyse – zag in 2004 de hele wereldpers in zijn delicatessenbedrijf voorbijkomen. Zelfs nadat hij verschillende dreigbrieven ontving om een allochtone medewerkster te ontslaan of haar zonder hoofddoek te laten werken, hield hij voet bij stuk en ging hij niet op de eisen in. ‘De zaak Remmery’ werd fel gemediatiseerd en zou zijn verdere leven bepalen. Met datzelfde rechtvaardigheidsgevoel van toen, wil hij nu iets in beweging zetten rond de complexe en gevoelige thematiek van besnijdenissen. Zijn voorgeschiedenis en gedrevenheid maken van hem de uitgelezen figuur om een rol van betekenis te spelen in deze delicate materie.

Laat de jongens beslissen

Na het zien van enkele pakkende reportages van Goedele Liekens over meisjesbesnijdenissen wilde Rik Remmery zich engageren. Hij stelde echter vast dat tal van acties ondernomen werden. Voor jongetjes was dat niet het geval. Nochtans gaat het enkel in België al over zo’n 25.000 jongens die de ingreep ondergaan.

Besnijdenissen zijn volgens Rik Remmery barbaars, zinloos en in strijd met mensen- en kinderrechten. Dit thema wou hij koste wat het kost bespreekbaar maken. De vooroordelen, het onbegrip, de misvattingen, het enorme geldgewin, het taboe, … het zijn allemaal elementen die deze materie behoorlijk complex maken. Hij voerde hierover gesprekken met professoren, politici, imams, urologen, artsen en journalisten.

Wachten om de besnijdenis uit te voeren tot een jongen oordeelsbekwaam is, lijkt volgens de auteur een passende en haalbare oplossing die flink wat leed kan besparen. Toch zal het nog heel wat voeten in de aarde hebben om dit doel te bereiken.

Boeken gelinkt aan deze lezing/voorstelling

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info