Laat de jongens beslissen

Alledaags, maar toch niet evident

De besnijdenis is haast zo oud als de mensheid zelf. Meestal is er een directe link met geloofsovertuigingen, al spelen ook tradities en esthetische redenen een rol. Jaarlijks worden in België zo’n 25.000 jongens besneden, als baby of op jeugdige leeftijd. In de meeste gevallen is die keuze door de ouders gemaakt, wat op zich al een aanfluiting van elementaire kinderrechten is. Wanneer de jongens wat ouder zijn, worden ze vaak geconfronteerd met de onomkeerbare gevolgen van die ingreep.

Naar een nieuwe aanpak

Rik Remmery is geen pleitbezorger om besnijdenissen integraal te stoppen. Hij ijvert des te meer om ze pas te laten uitvoeren wanneer de jongens daar zelf kunnen over beslissen en er ten volle voor kiezen, om welke reden dan ook. Zijn engagement situeert zich op een kruispunt van traditie, religie, politiek en ethiek. Ook medisch-commerciële belangen zijn bij dit onderwerp nooit ver weg. In Laat de jongens beslissen wil hij lezers bewust maken van de omvang van dit vraagstuk en meteen aanzetten tot een grondig en doeltreffend maatschappelijk debat.

Lees hier het uitgebreide artikel van Ann Peuteman in Knack.

Rik Remmery

Rik Remmery – ofte Rik Vannieuwenhuyse – zag in 2004 de hele wereldpers in zijn delicatessenbedrijf voorbijkomen. Zelfs nadat hij verschillende dreigbrieven ontving om een allochtone medewerkster te ontslaan of haar zonder hoofddoek te laten werken, hield hij voet bij stuk en ging hij niet op de eisen in. ‘De zaak Remmery’ werd fel gemediatiseerd en zou zijn verdere leven bepalen. Met datzelfde rechtvaardigheidsgevoel van toen wil hij nu iets in beweging zetten rond de complexe en gevoelige thematiek van besnijdenissen. Zijn voorgeschiedenis en gedrevenheid maken van hem de uitgelezen figuur om een rol van betekenis te spelen in deze delicate materie.

Bestellen?

De meeste Bibliodroom-uitgaven zijn verkrijgbaar in de boekhandel en online. Is dat niet zo, dan vind je de bestelmogelijkheid op de pagina van het boek. 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info