De spreker

Maaike Monkerhey

Maaike Monkerhey (1979) geeft les en vertelt verhalen op Steinerschool Koningsdale in Ieper. In 2017 debuteerde ze met ‘Niet omkijken, Camille’. In deze historische familieroman bracht ze het vluchtverhaal van de familie Tiersen uit Wijtschate. Gebeten door geschiedenis en met een fijne dosis fantasie gaat zij zowel in haar debuutroman, als in ‘Bellenhof’ aan de slag met streekverhalen. Op een volkse, toegankelijke en gemoedelijke manier neemt zij de lezer op sleeptouw doorheen een boeiende mix van realiteit en verbeelding.

Op dit ogenblik werkt Maaike aan een volgende roman. De IJslandvaart zal het thema worden van haar nieuwe historische streekverhaal.

Niet omkijken, Camille – Bellenhof

Niet omkijken, Camille neemt je mee naar Wijtschate, een dorp in het West-Vlaamse Heuvelland. De 12-jarige Camille Tiersen woont er samen met zijn familie en vrienden, tot in de zomer van 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Data en locaties kloppen met waar de familie was en wat die meemaakte tussen 1914 en 1920.

Het verhaal van Bellenhof begint op een memorabele dag voor het Hoppeland. Poolse bevrijders trekken door de straten van de stad. Dit is het einde van de Tweede Wereldoorlog. Leo groeit op in een gezin van hoppeboeren. Zijn levensverhaal en dat van de familie slingert zich tussen een snel veranderende hopcultuur. Tradities verdwijnen en de modernisering van de landbouw zorgt voor een ware omwenteling. Over de generaties heen zijn liefde, verdriet, gemis en geluk verweven met het alledaagse leven van de familie Lebbe.

Deze lezing is subsidieerbaar via de auteurslezingen van Literatuur Vlaanderen.

Boeken gelinkt aan deze lezing/voorstelling

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info