Bellenhof

Bellenhof speelt zich af op de gelijknamige – fictieve – hoppeboerderij in Poperinge. Maaike documenteerde zich door het voeren van gesprekken met zowel bejaarde als jonge hoppetelers en het doornemen van pakken literatuur. Ze ging op de koffie bij een gewezen Hoppekoningin en beleefde de pluk mee. Vanzelfsprekend leerde en smaakte ze hoe de bittere bellen het bier verrijken. Uit dat alles haalde ze zo veel elementen waarmee ze fijnzinnig haar familieroman opbouwt. Dat maakt dat Bellenhof perfect aansluit bij de historiek, maar evenzeer bij de hedendaagse hoppeteelt.

De hopcultuur kan enigszins model staan voor de evolutie van de landbouw tijdens de laatste decennia. Na de Tweede Wereldoorlog wordt heel veel fysieke arbeid door machines vervangen waardoor schaalvergroting zich opdringt. Gewassen verdwijnen uit de streek en worden door andere vervangen. De interesse van boerenzonen en –dochters in de stiel gaat stelselmatig achteruit. Jonge mensen zoeken steeds minder hun toekomst op het platteland. Al kan het tij keren.

Bellenhof vangt aan in 1944 wanneer Leo Lebbe geboren wordt op de voutekamer van de boerderij, midden de hoppepluk. De bevrijding zet een punt achter de moeilijke oorlogsjaren. Het verhaal volgt de levensloop van de verschillende generaties Lebbes, altijd weer op een moment in de plukperiode rond 6 september. Dit is niet alleen de kroniek van een familie, een sector en een streek. Het is net zozeer een roman waarin liefde, geluk, vertwijfeling en pijn onomwonden deel uitmaken van het alledaagse leven

Trui Chielens tekende de cover van het boek.

Lees hier de Biblioblog over het boek.

Maaike Monkerhey

Maaike Monkerhey debuteerde in 2017 met Niet omkijken, Camille, het vluchtverhaal van van een twaalfjarige jongen uit Wijtschate tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze baseerde zich hiervoor op bestaande notities van de veldwachter uit het dorp. Een afgewogen mix van waargebeurde feiten in een nauwkeurige historische context en een flinke dosis fantasie maakten mee het succes van het boek uit. Net die aanpak ligt haar. Ook in Bellenhof slaagt ze erin op die manier de lezer te charmeren.

Bestellen?

De meeste Bibliodroom-uitgaven zijn verkrijgbaar in de boekhandel en online. Is dat niet zo, dan vind je de bestelmogelijkheid op de pagina van het boek. 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info