Hoe meester Verbiest Joriske werd

Zorg: de essentie

De zorg is niet uit de actualiteit weg te denken. Toch laat dit boek het maatschappelijke debat aan anderen over en plooit helemaal terug op de essentie: hoe voelt het verzorgd te worden en hoe kunnen zorgverleners – al dan niet professionelen – daar op een juiste manier mee omgaan.

Mijmeren

Vroeg of laat komt vrijwel iedereen in aanraking met zorg. Hetzij wanneer het minder lukt om zelf de dagen zonder hulp door te komen, door ziekte of een hogere leeftijd, of als iemand uit onze nabije omgeving nood heeft aan die helpende hand. Vaak is dit een totaal nieuwe ervaring waar noch de zorgverlener, noch de zorgontvanger op voorbereid zijn. Goede zorg is niet-routineus en bovenal maatwerk. Trees Coucke werkte daarvoor geen handleiding uit. Ze pikte daarentegen tekenende praktijkvoorbeelden uit haar 40-jarige loopbaan waarmee ze belangrijke thema’s inkleedt. Vaak gaat het om gevoeligheden. Wat als men je plots in verkleinwoordjes aanspreekt? Hoe voelt het als iemand anders je wast? Verlies je door het afhankelijk zijn ook de regie op het leven? Vragen die aanzetten tot nadenken over een niet-routineuze aanpak. Ook mantelzorg komt daarbij ruimschoots aan bod.

 

Trees Coucke

Trees Coucke (°1958) is master in de verplegingswetenschappen. Ze is verpleegkundige, docent aan Rhizo en Vives, was voorheen directeur van een school voor verpleging en stond aan de wieg van het zorg-ethisch lab sTimul, een initiatief voor ervaringsgerichte opleiding, waarbij men concrete situaties simuleert en door (toekomstige) zorgverleners laat beleven. Het antwoord op de vraag hoe mensen zorg ervaren inspireert haar pleidooi voor een warme, waardengedreven en gepersonaliseerde zorg. 

Bestellen?

De meeste Bibliodroom-uitgaven zijn verkrijgbaar in de boekhandel en online. Is dat niet zo, dan vind je de bestelmogelijkheid op de pagina van het boek. 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info