Een leven tussen boeken

Het waren Streuvels, Timmermans, Claes, Schouwenaers, Geeraerts en vele vele anderen wiens taal en verhaal me leerden cocoonen in boeken. Meer dan 30 jaar ken ik het geluk dagelijks tussen boeken te werken. Een kwarteeuw lang runde ik twee boekhandels, gedreven en passioneel. Ik leerde er waar lezers van houden, maar net zozeer waar ze op afknappen. Intussen kon ik het bibliodromen niet laten en experimenteerde ik in de rand van mijn boekhandelsactiviteit met uitgeven. De inkt kroop waar ze niet gaan kan.

Tot ik op 1 januari 2015 de deur van de boekhandel definitief achter me dichttrok om Bibliodroom verder professioneel uit te bouwen. Aanschuiven in het rijtje van klassieke uitgevers zou ik heel bewust niet doen. Ik had ze met velen zien komen en gaan, grijs, onopvallend, veelal boordevol grootspraak en eindeloos tappend uit hetzelfde vat. In een kwarteeuw was in dit vak amper iets veranderd. Een sector die overleeft aan het infuus van popularisering en bestsellercultus. Te veel knappe verhalen kregen geen kans of verdienden een uit de band springende aanpak.

Johan Vergote, de man achter Bibliodroom.

Gaandeweg specialiseerde ik me in het boek als marketinginstrument. Een boek zet inhoud kracht bij. Erudiet. Wat je als auteur, bedrijf of organisatie te vertellen hebt, wordt tastbaar. Perfect bestand tegen swipen, scrollen of instant wegwerpen. Je kan erin bladeren, enkel wat impressies opdoen of elk woord, elke zin lezen en herlezen. Je kan het verrassend geven en doorgeven. De lezer beleeft en doorleeft een goed gemaakt boek. Het hoeft daarom niet altijd in lang uitgesponnen teksten. Het kan net zo goed in compacte leesklare brokjes in een aantrekkelijke vorm.

In een tijd waarin ook het hele boekenvak vermastodont is, is de kleinschaligheid van een eenmansuitgeverij duidelijk meer troef dan beperking. De diversiteit aan Bibliodroom-uitgaven illustreert dat het geloof in een project primeert op de zekerheid van routine en toptienformat. Een droom van een boek maken is immers meer dan zomaar wat papier bedrukken.

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info