Euplea

Euplea een is poëtische novelle. Een symfonie in veertien delen. Veertien filmische beelden van Jade werden veertien lyrische gedichten van Oscar. Veertien gedichten werden veertien teksten van hun beiden.

Ze brengen het verhaal van Eva, een bloedmooi jong meisje dat met de trein aankomt in Zuid-Italië. De plek overspoelt haar met indrukken: er is de kracht van de zee, de mythische omgeving aan de voet van de Vesuvius en op zwemafstand een mysterieus vervloekt eiland. Eva ontmoet drie plaatselijke jongeren die haar op sleeptouw nemen onder de sluier van de klassieke mythologie, die altijd en overal aanwezig is. De oude schilder Michele ontfermt zich over haar. Er ontstaat een unieke vriendschap en stilaan ontwaakt de vrouw in Eva. In het schuim van de branding wordt ze herboren als Venus.

De film

Parallel aan dit boek is er de kortfilm van Jade Madoe.

De film speelt zich af in dezelfde magische leefwereld waarin Eva wordt ondergedompeld, maar richt zich meer op haar transformatie van jong meisje naar vrouw met het magisch eiland en haar nieuwe vrienden als sleutel tot die overgang.

Euplea werd bekroond met de prijs ‘Best International Short Film’ en ‘Best Editing’ op het Scario Film Festival 2020 in Zuid Italië. Tevens kreeg Eva Danino de prijs van ‘Best Leading Actress’ op de Rome Independent Prisma Awards, een kortfilmfestival waar ook Matthee Van Holderbeke genomineerd werd in de categorie ‘Best Cinematographer’ voor zijn bijdrage aan Euplea.

De pers over Euplea (kortfilm.be): Via een efficiënte fotografie wordt de grootsheid van de adembenemende landschappen benadrukt, terwijl een onderwatercamera de symbiose met de zee onderschrijft. De wijde shots, het Italiaanse decor en de mythologische dimensie geven de film onmiskenbaar een vleugje van Jean-Luc Godards ‘Le Mépris’ mee.

Een apart boek

Euplea verschijnt in een bibliofiele uitgave. Niet enkel de linnen hardcover, ook de gouden belettering maakt van dit boek een eclectisch hebbeding. Een afwijkende manier van binden zorgt voor een unieke leeservaring. De bladzijden, gevouwen met de plooi op de buitenkant van het boek, zijn op de buitenzijde bedrukt. Dat geeft een voller gevoel bij het bladeren. Al is dat niet alles: in de gesloten bladzijden zit een fotoreeks met beelden uit de film Euplea verborgen. Een uitzonderlijke reeks foto’s die net de schijnbare onwerkelijkheid van sommige aspecten van het verhaal reëel maakt.

De titel Euplea verwijst naar het epitheton van de Griekse godin Aphrodite. Naast godin van de liefde, schoonheid, seksualiteit en vruchtbaarheid staat de ‘uit het schuim geborene’ ook in verhouding tot de evenwichtige zee. Daarom wordt ze ook wel ‘Aphrodite Euplea’ – voor de goede vaart –  genoemd.

Bekijk hier de trailer van boek en film.

Jade Madoe - Oscar Louis

Jade Madoe behaalde haar Master in Film aan het KASK in Gent in 2019. Euplea is haar eerste grote zelfstandige project. Het is het resultaat van jaren reizen, mensen ontmoeten, verhalen en inspiratie verzamelen en vooral veel filmen.

Oscar Louis is het pseudoniem van Dimi Reniers. Altijd geïnspireerd door beelden, de zee, boeken en mythische verhalen was dit project hem op het lijf geschreven. Hij publiceerde eerder Marilou, het bellenblazend meisje, een kinderverhaal over volwassen worden.

Bestellen?

De meeste Bibliodroom-uitgaven zijn verkrijgbaar in de boekhandel en online. Is dat niet zo, dan vind je de bestelmogelijkheid op de pagina van het boek. 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info