Ledeghem in den Grooten Oorlog

Het dak boven het hoofd, dat is wat de Ledegemnaar zo node achterliet tijdens de Grooten Oorlog. Hij werd er soms toe gedwongen. Nu was het de Duitse soldaat die er kwam logeren, als ongenode gast. Dan weer kon het die bom zijn, die met één mokerslag alles tot puin herleidde. Of een van de drie verplichte ontruimingen, weg van het front. Of uit angst om wat nog erger kon worden. In al die honger, twijfel en rechteloosheid, vocht de burgemeester voor zijn inwoners. Hij vroeg om voedsel en recht bij de Ortskommandant, aanvankelijk beleefd, maar gaandeweg steeds dwingender. Het werd hem niet altijd in dank afgenomen door de bezetter. Na de oorlog, als het stof ging liggen, begon de immense taak van de heropbouw. Ledegem zag zijn inwoners terugkeren. Taai en gehard door de donkere periode die eindelijk achter de rug lag, bouwden ze weer op wat vernield was. Nooit meer oorlog, dacht men toen. Waar gebeurd en net daarom bij wijlen ongelofelijk.

Frans Huyghe - Filip Jacques

Twee doorwinterde vorsers sloegen de handen in mekaar om het relaas van een dorp in de Eerste Wereldoorlog te schrijven. Hun zoek- en schrijfwerk was uitermate sterk uitgeschreven en gedocumenteerd. Helemaal uitgeven was door het volume onmogelijk. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om het grote werk te herleiden tot een sterk stukje leesbare geschiedenis. Het werd een uniek tijdsdocument

Bestellen?

De meeste Bibliodroom-uitgaven zijn verkrijgbaar in de boekhandel en online. Is dat niet zo, dan vind je de bestelmogelijkheid op de pagina van het boek. 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info