Op verhaal komen in de Westhoek

Op verhaal komen in de Westhoek is een alternatieve reisgids doorheen de Westhoek. Auteur Miguel Bouttry was er vijftien jaar professionele gids. Daarna trok hij naar de Franse Morvan op zoek naar nieuwe avonturen. Dit boek bundelt zijn favoriete Westhoekverhalen en brengt de lezer op vaak ongekende plaatsen. Het is een verzameling van de vertelsels die Miguel het vaakst en het liefst bracht. Sommige las hij, andere pikte hij onderweg op bij mensen uit de streek. Enkele werden nooit eerder gepubliceerd. De diversiteit is groot: er zijn legendes en waargebeurde feiten, maar ook verrassende weetjes en anekdotes. Er is niet meer dan drie minuten nodig om de tekst te lezen, wat zorgt voor een vlot gebruik onderweg. Met een klein ommetje in de buurt van de plaats waar het verhaal zich afspeelt, valt altijd nog net iets meer te ontdekken.

De 30 verhalen in het boek liggen verspreid over alle gemeenten van de Westhoek. Van de havengeul bij Nieuwpoort, over het glooiende landschap tussen Houthulst en Hooglede, tot aan de Leie-oevers in Wervik. Of via de Westvlaamse heuvels, de schreve en de mooie polders van bachten de kupe, terug naar de stranden van De Panne en Koksijde. Legendes over heksen, luchtgeesten, reuzen en duivels, maar ook waargebeurde verhalen over smokkelaars, soldaten en een tumultueuze gemeenteraadsverkiezing in het kleinste dorp van België. Ontdek het verdwenen dorp Sint-Rijkers, de vergeten gaten onder de bruggen van Diksmuide en het mooie panorama over het Vrijbos op een van de hoogste punten van Staden.

Lees hier de blog over het boek.

Vanaf het najaar van 2020 gaat Miguel in Vlaanderen de boer op met zijn Westhoekvertellingen. Hij vertelt de verhalen en anekdotes niet al gidsend zoals hij dat eerder deed, maar brengt in een voorstelling van een uur zijn Westhoekverhaal op een podium. De voorstelling Verliefd op de Westhoek is vanaf nu te boeken. Data verschijnen binnenkort op de kalender van www.miguelbouttry.com.

Dit boek is een onderdeel van het Leader-project Westhoekverhalen waarin een ruim en vernieuwend aanbod aan toeristische producten ontwikkeld wordt binnen de verhaallijnen van de Westhoek. Storytelling wordt daarbij in al zijn facetten het instrument bij uitstek. Na het boek Indlikse toeren in de Westhoek van Yves Bondue, vormen een reeks vlogs en een Syntra-cursus Storytelling de komende maanden het vervolg.

Miguel Bouttry

Miguel Bouttry (°1979) groeide op in de Westhoek en was er ook jarenlang als beroepsgids actief met zijn gidsenbedrijf Rent a Guide. In 2019 verhuisde hij naar de Franse Morvan. Ondertussen gidst hij minder vaak, maar hij blijft verhalen vertellen. In 2018 verscheen zijn debuut De Klap. In 2020 breide hij er een literair vervolg aan met de historische roman Bron van Pijn. Via zijn YouTube-kanaal brengt hij al vloggend (Westhoek)vertellingen tot bij een ruim publiek. Hij keert ook regelmatig terug naar Vlaanderen om er ‘live’ verhalen te vertellen.

Bestellen?

De meeste Bibliodroom-uitgaven zijn verkrijgbaar in de boekhandel en online. Is dat niet zo, dan vind je de bestelmogelijkheid op de pagina van het boek. 

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info