Yves Bondue maakt al vijftien jaar lang vertelwandelingen in en rond Muziekcentrum Dranouter. Op een herfst- of winteravond neemt hij groepen mee op stap door de heuvelende Westhoekse velden, nadien kan er met een etentje afgesloten worden in het Folkcentrum. Een straf verhaal, doorspekt met hilarische figuren die de meest vreemde toeren meemaken, de muziek én de accordeon, de fantastische streek en een opwarmend drankje onderweg, dat alles maakt het geheel uniek. De geschiedenis van de streek is er nooit ver weg. Het aantal mensen dat meestapt is door de jaren heen blijven groeien.
Indlikse toeren in de Westhoek bundelt de sterkste verhalen in een rijk geïllustreerd boek. Frans Dejonckheere maakte de unieke illustraties. Het Westhoekse dialect geeft elk verhaal een authentieke toets, enni.
Het 236 pagina’s tellende grootformaat hardcover boek staat vol verzonnen verhalen rond de waargebeurde geschiedenis van de Westhoek. Je leest over historische figuren en leert ook nieuw volk kennen. Zoals de jeugdige kapster Gina, een pastoor met sappige West-Vlaamse spreuken, een redelijk duistere dichter op zoek naar de liefde, illegale vissers, blauwers en een dokter met remedies die wenkbrauwen doen fronsen: indliks schoon volk dat onvoorspelbare toeren meemaakt in die prachtige streek rond de IJzervallei, de Westhoek. Als je zelf door het decor van dit boek wil toeren, dan leiden de tips aan het einde van elk hoofdstuk je naar indliks schone plekjes.
Op www.indliks.be leer je enkele van de volkse figuren uit het boek kennen en kan je enkele passages lezen. Bekijk hier de reportage van de regionale televisiezender Focus-WTV rond het project Westhoekverhalen waarin dit boek kadert.
Dit boek is een onderdeel van het Leader-project Westhoekverhalen waarin een ruim en vernieuwend aanbod aan toeristische producten ontwikkeld wordt binnen de verhaallijnen van de Westhoek. Storytelling wordt daarbij in al zijn facetten het instrument bij uitstek. Ook Op verhaal komen in de Westhoek, de anekdotische reisgids voor de streek van Miguel Bouttry, maakt deel uit van dit initiatief, naast een reeks vlogs en een Syntra-cursus Storytelling.