Ontdek een verrassende Westhoekplek

Veel Vlaamse dorpen takelen in snel tempo af. Nog voor er een onverbiddelijke bouwstop komt, vloeien beton en asfalt haastig ineen tot nieuwe verkavelingen en industriezones. Sommige beleidsmakers zijn ervan overtuigd dat welvaart zich etaleert in steen. In werkelijkheid is dit de executie van de laatste restjes plattelandscultuur. Stad noch dorp, dorp noch stad. Stedebouwkundige schizofrenie. Nadat ettelijke hectares open ruimte verhard werden, plaatst men bij elk drievierkantemeterlapje groen langs straten en pleinen een bordje ‘Hier werkt de gemeente aan de biodiversiteit’. Daarbij komt niet eens een schaamblos op de wangen.

Gelukkig is er nog de Westhoek, waar het land zich ongegeneerd hemelsbreed uitstrekt of aarzelend heuvelt. De schoonste hoek van ’t land pronkt met het landelijke karakter als handelsmerk. Stilte, rust en natuurschoon zijn er het normaal. Tijdloos. Hier heerst het immense geluk van de ongekunstelde eenvoud. De charme druipt uit elke negorij tussen de Diksmuidse contreien, het hinterland van de kust en de Franse grens. In dit vlakke westen is auteur Miguel Bouttry geboren en getogen. Vijftien jaar lang gidste hij met zijn gidsenbedrijf Rent a guide in een streek die ogenschijnlijk zwijgzaam is, maar in werkelijkheid zoveel te vertellen heeft.

Storytelling is voor bolleboze marketeers en hippe zakenmensen de dienstmeid van de marketing. Bij elk merk of product hoort een verhaal. Al dan niet gepimpt met krachttermen en een wolk(je) fantasie. De Westhoek heeft geen nood aan lyrische bodybuilding. Hier is de authenticiteit in de zware kleigrond verankerd. Verhalen klinken er zoals ze effectief zijn. Sterk. Ruw. Generatie op generatie overgeleverd en daardoor soms aangetast door historische vertwijfeling. Dit morrelde niet aan hun kracht, wel integendeel. Miguel pikte ze op in de plaatselijke bellettrie of zomaar van horen zeggen bij streekgenoten en hij nam ze gracieus mee op z’n vele tochten. Het zijn trouwens niet altijd de drukst bezochte toeristische trekpleisters die garant staan voor het sterkste verhaal. Achter een brug, een eenzame boom, een kapel, een verdoken hoek of kant, kan een boude historie schuilgaan.

Op verhaal komen in de Westhoek bundelt 30 straffe – maar vaak ongekende – anekdotes op markante plekken in dit onversneden landschap. Het zijn net die verhalen die de auteur als gids het liefst bracht en die ook door z’n publiek het meest gesmaakt werden. Beeldenstormers, een getormenteerde schrijver, sjofele pastoors, kommiezen, Fransmans of Moerduivels: ze figureren in volkse avonturen, flirtend met feiten en fictie. Plattelanders ten voeten uit. Miguel Bouttry is een rasverteller en schreef hun relaas neer zoals hij dit al gidsend zou gebracht hebben: gebald en boeiend. Zo hoef je op de locaties nauwelijks drie minuten te lezen. Handige kaartjes in de flappen van het boek helpen je letterlijk op weg. Deze alternatieve reis- en verhalengids koestert ootmoedig pareltjes natuur, cultuur en erfgoed. Onder de noemer ‘Verliefd op de Westhoek’ gaat de auteur vanaf het najaar de boer op met een lezing waarin hij aan de hand van petites histoires honderduit zijn passie voor deze regio uitspint.

Dit boek maakt deel uit van het Leader-project Westhoekverhalen dat tot doel heeft een ruim en vernieuwend aanbod aan toeristische producten binnen de verhaallijnen van de Westhoek te ontwikkelen. Storytelling staat daarbij centraal. Later volgt nog een reeks vlogs, een opleiding Westhoek Storyteller, een algemene handleiding voor het werken met verhalen bij de opleiding en een nieuwe wandeling als uitgewerkt voorbeeld. Eerder verscheen binnen dit project Indlikse toeren in de Westhoek van Yves Bondue, een boek vol verzonnen verhalen over de ware geschiedenis van de Westhoek.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info