Toen de fiets eind 19de eeuw zijn doorbraak kende, werden er overal in Vlaanderen veloclubs opgericht. Men fietste op zondag van dorp naar dorp. Er gebeurden ongelukken en er werden nieuwe wetten uitgevaardigd. Zo moesten fietsers en automobilisten om het veilig te houden trompen – toeteren – aan de hoek van de straat. De veloclubs vonden er niets beter op dan een klaroenblazer voorop te laten rijden. Al snel werden dat er meerdere en zo’n zestig veloclubs hadden een eigen trompetterkorps. Ze hielden hun samenkomsten in herbergen. Vaak was ook de brouwer die het bier leverde lid van de club. Ze speelden een belangrijke rol in het sociaal leven en ijverden voor betere wegen, de aanleg van fietspaden en de vermindering en uiteindelijke afschaffing van de velotaks.
- Welkom
- Biblioforum
- Fietsen & Trompen
De spreker
Geert Vanmaeckelberghe
Geert Vanmaeckelberghe is sinds zijn 12 jaar actief binnen de wereld van muziekkorpsen. In 2014 wordt hij klaroenblazer bij de Fietsende Fanfare De Zwaluw uit Eernegem (opgericht in 1891). Hij hoort er zeggen dat er vroeger meerdere fietsfanfares hebben bestaan en trekt op onderzoek. Niet vermoedend wat hij zou vinden. Zijn boek vertelt het verhaal van een vergeten geschiedenis. De lezing wordt visueel ondersteund met uniek beeldmateriaal van meer dan 100 jaar geleden.
Fietsen & Trompen
- Cultuur, Geschiedenis, Humor, Sport
- DOELGROEP: Muzikanten, wielertoeristen, al wie begaan is met veilig fietsen, fietspaden en betere wegen, geschiedenisliefhebbers en geïnteresseerden in de bier- en brouwerijcultuur.
- DUUR: 50 minuten
- CONTACT: geert.vanmb@skynet.be