Een canon van koekjes

Artisanale koekjesspeciaalzaak Maison La Confiance bakt de heerlijkste koekjes in de Wollestraat, de zoetste straat in hartje Brugge. Anderhalf jaar geleden verscheen het boek Koekerellen, met daarin de originele recepten van hun ambachtelijke lekkernijen. Ovenklare ideeën om thuis mee aan de slag te gaan. Alle klassiekers passeren de revue: van kletskoppen over lukken en madeleintjes tot friands. Niet zomaar koek van één deeg. Koekerellen is dé canon van Koekland, zonder poespas of oeverloze commotie over wel of niet en met amper één criterium: alleen het lekkerste is goed genoeg. Met Biscuits gourmands en Cookies… and more verschenen zopas de Franse en de Engelse versie van het boek. Wereldkoekjes.

Bezieler van Maison La Confiance is Leo Borms. Als telg uit de Vondelmolen-peperkoekfamilie is hij plof in de bloem geboren. Thuis leerde hij al snel bakken, experimenteren, fijntjes smaken en proeven. Het stond buiten kijf dat kleine Leo later lekker zou ondernemen. Ceval is het suikervrije of suikerarme en vezelrijke koekjesassortiment dat hij in Dendermonde produceert. Het recept waarmee hij daar de biospeculoos La Confiance bakt, heeft hij van zijn overgrootvader Jozef Borms en dateert uit 1924. Een tijdloze delicatesse. De grondstoffen hiervoor worden met bijzondere aandacht voor smaak en biologische origine gekozen. Het maakt La Confiance tot de fine fleur van de Belgische speculoos. Derde tak van Leo’s biscuitbusiness is het Brugse Maison La Confiance. In de aanpalende werkplaats van de winkel zien klanten hoe er kraakvers gebakken wordt. What you see is what you taste.

Leo onderneemt met de handen uit de mouwen. Vakmanschap en producttrots vormen de rode draad. Om het boek inhoudelijk aan te sturen, engageerde hij meteen ook zijn team. Koekerellen is het resultaat van doorgedreven cocreatie. Een bevlogen zakenman, een doorwinterde foodfotograaf, een supercoördinerende Cindy en een uitgever gingen op zoek naar een atypische aanpak. Dit mocht niet het dertiende koekjesboek in een dozijn worden. Het verhaal reikt dan ook verder dan recepturen en heeft het net zozeer over boter, eieren, suiker, vanillestokjes, het soppen in koffie en bij uitbreiding zelfs over diverse types koekjessnoepers. En dat is nauwelijks een tipje van de sluier. Dat in laatste instantie baktijden of hoeveelheden nog licht bijgestuurd werden, getuigt van een afgemeten perfectie. Traditie en expertise liggen mee op de bakplaat. Authenticiteit is zonder meer hét visitekaartje van dit boek.  

Koekerellen, Biscuits gourmands, Cookies… and more: drie Bibliodroom-boeken die dezelfde taal spreken, de taal van de passie voor het smakelijkste koekje.  

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info