Kleur. Kunst. Geluk.

Kunst wordt veelal geassocieerd met een zekere serieux. Het denken van de kunstenaar wordt bij zijn of haar werk ingebeeld. Soms is dit een complexe gedachtengang. Veerle De Vos bekijkt dit ongekunsteld. Schoonheid schuilt in eenvoud en authenticiteit. De volslanke dametjes beantwoorden niet aan fragiele mannequinvereisten. En toch overvallen ze je met een gelukzalig gevoel. Bij elk beeld voel je zo de zon. Zonder schreeuwerig te worden, baden de mollige madammen in een hemelse tevredenheid. Happiness. Felgekleurde badpakken of bain de soleils accentueren hun levenslustig karakter. Een bijpassende bril, een frivole zonnehoed, een kettingetje, wat lippenstift of rood gelakte tenen sieren de vrolijke spirit. ‘Een vleugje kleur maakt de dag mooier,’ stelt de kunstenares die haar creaties ziet opduiken aan de rand van zwembaden en vijvers, maar net zozeer in huiskamers.

Water inspireert en zo krijgen de vaste waarden aan oevers en boorden bont gezelschap. Badmeesters houden nauwlettend een oogje in het zeil. Voorzien van een badmuts, zwembril of verrekijker, brengen ze het stilstaande wateroppvervlak tot leven. Al is hun pose statisch, toch herbergt ze een sympathieke dynamiek. Een andere keer maken ze kunsten of duiken ze, ei zo na.

Het tweeletterwoord VV is de signatuur van de kunstenares. Als dochter van een architect-aquarellist is het artistieke haar van jongs af aan niet vreemd. Het duurt even voor de vonk overslaat. Pas op latere leeftijd volgt ze een opleiding aan de academie. Een valpartij in een triatlon veranderde kort daarna haar leven ingrijpend. Ze hield er geheugenproblemen en felle migraineaanvallen aan over. Kunst bood haar in die tijd een helende uitweg. Er volgden tal van losse opleidingen in binnen- en buitenland. Kennis van technieken is onmisbaar. Toch voelt het goed die op een eigengereide manier te kunnen toepassen. Ironisch genoeg werd niet de pijn haar muze, maar wel de positiviteit. ‘Ik geef het negatieve geen kans en bekijk het leven door een roze bril. Net dat optimisme wil ik met mijn kunst uitdragen. De ernst weegt op onze maatschappij. Ik hou ervan mensen te zien glimlachen als ze mijn werk zien,’ zegt ze met een stralende blik. De goedlachse uitstraling deelt ze met haar beelden.

Creativiteit eindigt niet bij een concept. Veerle legt net zozeer haar ziel in ander beeldend werk. Kleuren exploderen in grafiti. Vormen ronden oerbeesten af. Er valt eindeloos te experimenteren. Het rusteloze zoeken zorgt voor een open einde met happiness als rode draad.  

Meer geluk in beeld en mogelijkheid tot het bestellen van het boek op de website van de kunstenares of op haar FB-pagina.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info