Kortrijkse Kopstukken

Anderhalf jaar schreef Karel Cambien aan een boek van anderhalve kilogram, goed voor 102.790 woorden over 101 memorabele levens die zo opnieuw tot leven gewekt worden. Een huzarenstuk zowaar. Onze gedachten gaan uit naar de schrijfweduwe, de verwaarloosde familie en vrienden en het ongezonde leefpatroon van de auteur. Zijn kluizenaarschap is niet voor niks geweest: Karel schreef geschiedenis. Letterlijk en figuurlijk.

De historiek van een stad kan je op veel manieren benaderen. Er zijn ijkpunten in de tijd. Er zijn plaatsen in de ruimte. Roerloze memorabilia van een verleden. Karel maakte van Kortrijk een wemelende stad van mensen. Doorheen de jaren waren er altijd denkers, dromers, durvers, doeners en dwarsliggers. Stuk voor stuk karakters die buiten de oevers van de Leie traden. Dankzij hun verhalen krijgen we een dynamisch beeld van de evolutie van de immer krachtige guldensporenstad.

De synopsis van dit boek is net zo eenvoudig als evident: bewindsvoerders modelleerden een bestuur voor het 80 vierkante kilometer grote grondgebied. Verrassend veel politici stootten tot in Brussel door. Geen stad leverde ooit zoveel ministers. Ik vroeg me af: zit hier iets opmerkelijks in het leidingwater? Ondernemers brachten het ver. Overal ter wereld was wel iets te vinden wat hier ontsproot: van oploskoffie over meubels en tapijten, tot een betaaltoestel, dakpannen en weefmachines. In een uitgesproken mannenwereld droeg alsnog een handvol dames de broek. Vooruitziende vrouwen. Sporters wonnen en verloren, nooit zonder winnersmentaliteit. Ook in de dorpsstraat schitterden Kortrijkse kroonjuwelen: een bakker, een begijntje, een belleman, een cafébaas of een baskettende pastoor zorgen niet alleen voor couleur maar evenzeer voor grandeur locale. Schoonheid was het leitmotiv van een mozaïek aan muzikanten, schrijvers en kunstenaars die Kortrijk kleurden, veelal tot ver buiten de stadsgrenzen. Of het nu kennis, educatie, creativiteit, innovatie of design was, Kortrijkzanen maakten er een exportproduct van. Artificiële intelligentie kende men net. Humane en emotionele intelligentie des te meer.

101 iconische en historische Kortrijkzanen is een boek vol verwondering. Karel zocht en vond uitgerekend die verhalen die illustreren hoe de cumulerende kracht van individuen een stad en bij uitbreiding een hele samenleving aanstuurt. Net die kijk op Kortrijk leidt tot de verrijzenis van een geschiedenis. De rode klepper van 392 bladzijden lees je volgens voorkeur of willekeur, cherrypickend of nieuwsgierig naar elk detail. Misschien is het een idee om elke avond een figuur mee pikken. ’t Is goed in eigen stad te kijken, ’s avonds voor het slapengaan.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info