Op een doordeweekse gedichtendag midden de zomer.

Met veel sier is hij verschenen, op een doordeweekse gedichtendag midden de zomer: ‘Deze mokkel stapt van haar sokkel’, de unieke poëtische strip van Maud Vanhauwaert en Striptic. Een initiatief van Kenniscentrum ARhus. ‘Sierlijkheid’ is een werk van beeldend kunstenaar  Irénée Duriez

Op vraag van ARhus schreef ik een tekst over het opzet van dit project. Hij verduidelijkt het verhaal en het opzet.

‘Sierlijkheid’, de naam lijkt wel gevloeid uit het brons waaruit het kunstwerk gemaakt werd. Een zittende naakte vrouw, de benen geplooid en opzij geschoven, de armen hoog in de lucht als was het een balletdanseres. Aanvankelijk kende het beeld zijn vaste stek in het hart van de stad. Later verdwaalde het naar een afgelegen plek in een park aan de rand van de stadskern. De grande dame werd een bescheiden nomade. Deze naakte feiten uit het stadsleven inspireerden kenniscentrum ARhus. In Stadsmatinees debatteerde men er al vaker over de stad als labyrint van tal van actuele thema’s: immigratie, vergrijzing, ruimtelijke ordening, mobiliteit, economie… Heel veel onderwerpen en vaak ook erg complexe materie.

Was ‘Sierlijkheid’ niet als wij allemaal – autochtoon of allochtoon – op zoek naar zichzelf en haar plaats in de stad? Wie of wat bepaalt precies de juiste plaats? Hoe voel ik me, daar waar ik verblijf? Misschien kunnen we ons ook de vraag stellen waar die schoonheid, vereeuwigd als kunst, thuishoort? 

Altijd alert voor kennis engageerde ARhus kunstenaars om een antwoord op de vragen te helpen zoeken. Striptic, drie mannen die samen een stripcollectief vormen en dichteres Maud Vanhauwaert bouwden samen het verhaal op. Kunst, in welke gedaante dan ook, biedt immers wel vaker een juist antwoord. En zonder het antwoord te vinden, zet het op zijn minst aan tot denken en dialoog. Het was bovendien een uitgelezen kans om poëzie op een verfrissende manier bij een breed publiek te brengen, weg van klassieke dichtbundels, gedichtendag of lezingen in beperkte kring. Poëzie, de kleurrijke woordenpracht, zou de voertaal van ‘Sierlijkheid’ worden. De sprekende beelden van de strip het decor van de zoektocht. 

Zwerven en vragen eindigen niet met dit verhaal. Het hoeft ook niet. Stilstaan, evalueren, discussiëren, proberen… vangen hier allemaal aan. Of het juiste antwoord gevonden wordt, doet minder terzake. Het begrijpen en samen-leven des te meer.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info