Sint-Motor-ten-Distel

Beernem, een authentiek dorp in het mooie Brugse Ommeland. Het landelijke karakter zegeviert er op seriebouwers die dezer dagen tot in de kleinste uithoek verkavelingen volproppen met ugly houses en akkers en weilanden tot industrieparken devalueren. Hier is het dorp nog dorp gebleven. Sint Joris-ten-Distel is samen met Oedelem een van de twee deelgemeentes, uitgelezen plekken om te wandelen of te fietsen op een boogscheut van het Meetjesland.

Nagenoeg een halve eeuw geleden was het in dat rustige Sint-Joris net zo vredig als nu. Eén weekend per jaar kwam daar verandering in. Vanuit de supportersclub van André De Baene, een lokale motorcrosser, groeiden motorcrosswedstrijden. Het parcours vergde een hoge stuurvaardigheid waardoor het de naam ‘De Hel’ meekreeg. Naast dat modder- en slijkploeteren pakten de organisatoren snel uit met wegraces voor verschillende categorieën snelheidsmotoren dwars door de dorpskern. Straten en straatjes vergden behendig bochtenwerk. Een lange brug was de ideale plek om het toerental de hoogte in te jagen. De sterke organisatie en de inzet van honderden bewoners-vrijwilligers maakten dat het anders onopvallende Sint-Joris wereldwijd een klinkende naam werd in de wereld van de motorsport. Het internationale kruim van het pilotenveld frequenteerde hier vijftien jaar lang, tot dramatische ongevallen een punt zetten achter de races.

Het geheel baadde in heerlijke tijdsgeest van de seventies: er waren dames in keurige deux-pièces die programmaboekjes verkochten, reclame voor Belga- en Johnson-sigaretten, optredens van Anneke Soetaert, de korte jeansvestjes van Lois en Levis en advertenties op radio Mi Amigo. Sint-Joris leefde dat weekend bij de gratie van de motorsport. Dit was een ongekunsteld feest voor iedereen. Kennis van de sport en het deelnemersveld was ondergeschikt, ook al tekende de fine fleur er stelselmatig present.

Roger De Rycker was een van de trekkers van de wedstrijden. In opdracht van zijn zoon Hendrik en met de medewerking van Gemeente Beernem en de plaatselijke cultuurhistorische kring mocht ik met Bibliodroom het boek Snelheid en spektakel – 15 jaar motorsport in Sint-Joris-ten-Distel maken. Hendrik kon als auteur beroep doen op een behoorlijk compleet (familie)archief. Zijn passie, kennis en gedrevenheid maakten van dit belevingsboek een uniek document. Er was te veel info voor één boek. Een digitaal museum werd de pasklare oplossing om de lezer kennis te laten maken met tal van memorabilia. Lezers krijgen toegang tot dit virtueel archief en kunnen op tal van plaatsen simpelweg doorklikken naar toegevoegd materiaal. Zo is het eeuwige gekrakeel over papier versus digitaal stilzwijgend de mond gesnoerd.

Alle info over Snelheid en spektakel en de bestelmogelijkheden vind je op: www.motorsportsintjoris.be

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info