Vlaanderen is zot van koers. De liefde voor het wielrennen kent vele varianten. Er zijn de passionele lovers: in een glimmend pak en op een hightechfiets malen ze kilometers en rijden permanent in het wiel van alles wat in de sport gebeurt. Een coach, aangepaste voeding en een trappist na de zondagse rit incluis. Heilige snelle suikers. Stille minnaars daarentegen volgen aandachtig de marathonuitzendingen op televisie en vinden rust in de parlando’s van Michel en José. Romantici lezen de koers als een boek: het parcours als decor, het podium als intrige en goede benen in een karakterrol. Competitie is eerder ondergeschikt. Aan kleurrijke personages geen gebrek. Voor de pril verliefden van de koers volstaan beeldschone renners of rensters, gladgeschoren benen, de zonnebril in de helm en een brede glimlach voor een selfie. Idoolsprinters.
Wie dweept met het economisch model van het wielrennen is een curiosum. Nochtans trapte de commerce reeds bij het begin van de vorige eeuw gezwind in het peloton mee. Toch zou het lang duren vooraleer de statistieken, businessmodellen en marketingplannen wetenschap werden. De volkse sport had daarvoor aanvankelijk onvoldoende sérieux. Geen zorg voor Jan met de wielerpet. Sporteconoom en -marketeer Wim Lagae was een kwarteeuw geleden de eerste om er zijn academisch vakdomein van te maken. De wisselkoers van winst of verlies bepaalt het zakelijke succes van renners, ploegen, sponsors en organisatoren. De toegenomen uitstraling van het wielrennen maakt de hoogleraar vanop een ereplaats mee. Een prof in het zog van de profs.
Zijn jeugdjaren beleeft hij rond de kerktoren van het West-Vlaamse Lendelede, het Montmartre van de koers. Nauwelijks is hij het schuiven met miniatuurrenners ontgroeid of hij ontpopt zich tot superfan en amateursoigneur van broodrenner Rony Vanmarcke. Niemand kijkt vreemd op wanneer Wim jeugdrenner wordt. Een wielerzoon met een brilletje. Zelfs tijdens zijn studies houdt hij de benen niet stil. De gedreven sporteconoom en opiniemaker houdt vinger aan de pols. Veelvuldige contacten met renners en de brede koersbusiness laten toe zijn inzichten af te toetsen aan de snel evoluerende realiteit. Koersen krijgt een glansrijke bijrol als cyclosportief coureur en triatleet.
Negen boeken staan op zijn actief. Academische knoerten. Krachtvoer voor studenten en doorwinterde sportprofessionals. Een ongecompliceerd boek dat freewheelt tussen de centen en cijfers van de koersbiotoop was al langer een droom. Een Bibliodroom. Koerszaken werd zoveel meer: de synopsis van vijf decennia obsessie, een toets familiekroniek, couleur locale, analyse, spitse stellingen en bovenal heerlijke verhalen. Wim Lagae is een chroniqueur de charme. Het gelaagd boek biedt een niet-alledaagse inkijk in de interne keuken van de wielrennerij. Een portret van de frivole dualiteit tussen universitaire discipline en intense beleving.
6 gedachten over “De prof-renner”
Succes met je boek Wim!
Mooi project van een gepassioneerde topprof! Ik kijk ernaar uit.
Ik kijk ernaar uit je boek te lezen en te delen met de vele jonge “coureurs” in ons Vlaamse Wielerschool!
Heb met veel plezier ‘Koerszaken’ gelezen. Met vlotte pen en kennis van zaken bezorgt Wim Lagae de lezer een unieke inkijk en nieuwe inzichten in de kleurrijke wielerwereld. Ik ben fan!