Een boek vol dankbaarheid.

Thanksgiving Day. Amerikaanser kan het niet: een dag het werk neerleggen om in een uitzinnig hooray-gewoel (God) te danken. Kitscherig feestgedruis to make America great again. Gewoontes, gedachten en gevoelens werden vaak uit het grote continent over de plas naar hier geëxporteerd. Thanksgiving Day is er stellig achtergebleven, versmolten met de Amerikanen. Uitzonderlijk willen we dat moment eens lenen om een boek voor te stellen. 

THX – Duizenmaal dank – Mille Mercis – A Thousand Thanks is het nieuwe fotoboek van Jacques Vandecasteele, nadat hij eerder Worlds en Life uitbracht. De fotograaf ziet dit boek als een magnum opus waarin zijn klassieke topfoto’s afwisselen met nieuw werk. Adembenemend mooie natuuropnames werden gebundeld in tien thema’s die gevoelens uitdrukken die je als dank aan iemand wil geven. Inspirerende tekstjes of impressies – van ondermeer Bernard Dewulf – vullen af en toe het beeld aan en zetten aan tot denken. Het woord ‘dank’ komt effectief duizend keer in allerhande talen voor in dit luxueus uitgegeven grootformaatboek. Tekst werd in drie talen vertaald, wat van THX een universeel inzetbaar dankboek maakt. Kortom: THX is een fotoboek met een verhaal. 

Bibliodroom rolde dit hele project uit in een heel fijne en nauwe samenwerking met Rotary Club Izegem die hiermee een bijzonder doel voor ogen heeft. Het ondersteunen van projecten die waarschuwen voor de vernietigende gevolgen van elke vorm van verslaving is sowieso een prioriteit voor Rotary Club International. De algemene aanpak hiervan vanuit de organisatie van de serviceclub wordt door Rotary Club Izegem sinds jaar en dag zeer sterk regionaal uitgebouwd. Dat resulteerde in het project In Balanz, een samenwerking met de Prizma-Scholengroep. Doel is jongeren te laten inzien dat elke vorm van verslaving – alcohol, roken, drugs maar evenzeer gamen – uiterst nefast is voor een evenwichtig functioneren. De financiële steun van Rotary laat toe om onderwijsprojecten gestructureerd en doordacht aan te pakken en waardevolle sprekers te engageren, maar net zozeer om ouders te sensibiliseren over deze problematiek.

Ondanks die preventie loopt het ook wel eens fout. De drugproblematiek spaart rang noch stand. Niet enkel voor de jongeren zelf, maar evenzeer hun nabije omgeving, is de confrontatie hiermee loeihard. Gelukkig kunnen ze daarbij rekenen op deskundige begeleiding. Clean UP – een initiatief van de vzw’s Oranjehuis, Kompas en De Sleutel, actief in de hele provincie West-Vlaanderen – organiseert hulp en ondersteuning voor minderjarigen die problematisch omgaan met illegale drugs. Door hun gebruik komen ze in de problemen of missen ze kansen in het leven, iets wat zij meestal anders zien. Clean UP-begeleiders scheppen kansen in een programma dat opgelegd wordt door de jeugdrechter. Men motiveert jongeren om écht te kiezen voor een jong leven zonder drugs en doet daarvoor maximaal beroep op het gezin waarin ze verblijven.

Een mooiere symboliek konden we niet vinden; het eerste exemplaar van THX werd op Thanksgiving Day overhandigd aan Dhr. Chris Lagrange van Clean UP. Een uitgelezen dankgebaar voor het stille werk dat poogt wat inzicht en rust te brengen in turbulente momenten bij jongeren en hun gezin. 

Intussen zijn van THX meer dan tweeduizend exemplaren verkocht. Het boek blijft echter nog te bestellen. Alle info: www.1000THX.be

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij gebruiken cookies om het aantal bezoeken op deze website te meten -- Meer info