Op geschiedenis rust altijd wel een bedeesd laagje stof. Zonder dat zou ze haar nostalgische charme missen. Wie dit vak benadert vanuit een onophoudelijke mix van figuren, veldslagen en data reduceert het tot een dorre materie. Gelukkig zijn er mensen die het verleden weten op te voeren als was het theater. Geënt op de boeiende verhalen en trouw gelinkt aan de historische authenticiteit. Zo iemand is Dries De Zaeytijd. Hij is Koershistoricus. Zijn visitekaartje is dubbel: de geschiedenis van de koers is zijn vakdomein en hij is verbonden aan KOERS. Museum van de wielersport.
Dries schreef het epos van de veloschoen. De altmodische. Het model dat de egards van een trouwschoen heeft. In De wielerwereld aan je voeten keert hij terug naar het einde van de jaren 20 van de vorige eeuw. Roeselarenaar Camiel Thomas is koersgek, wielrenner en schoenmaker. Die combinatie, samen met zijn verfijnde koopmansgeest, maakt dat hij zich specialiseert in rijwielschoenen. Zijn stadsgenoot en ei zo na buur Hector Martin is de Remco van zijn tijd. Ze gooien het op een akkoordje: Camiel maakt koersschoenen met de naam Hector Martin. Heldennamen trappen sneller, zo weten de heren dan al. Schoenvoordeel. Het internationale palmares van Martin brengt het schoeisel tot ver over de grenzen. Meewerkende echtgenote Romanie staat als sterke vrouw mee aan de basis van een snelgroeiende familie-onderneming. Veloschoenen Camiel Thomas demarreert als leverancier van het wereldwijde profpeloton en diversifieert na verloop van tijd met petjes en musettes. Na zijn overlijden in 1964 zetten zijn weduwe en dochters de zaak op zijn elan verder.
In gespecialiseerde media bulkt het vandaag van de ondernemersverhalen. Ze zijn niet zelden doorspekt van enige blufpoker en/of profileringsdrang. Een uitgekiende Engelse managementwoordenschat moet meestal nog wat meer gewicht in de schaal gooien. Het Thomas-verhaal zou dezer dagen ongetwijfeld uitgebreid opgevoerd worden. Camiel als kandidaat-manager of marketeer van het jaar. In zijn glorietijd was het echter poepsimpel: hij was gewoon een uitstekende commerçant, vakbekwaam en passioneel met zijn job bezig. Daarmee was alles gezegd. ’s Anderendaags was het opnieuw werkendag.
Dries De Zaeytijd dook tot over de oren in de jaarrekeningen, contracten, facturen en agenda’s van het minutieus bewaarde bedrijfsarchief – het pretpark van de historicus. Het is bewonderenswaardig hoe hij daaruit de petites histoires tot een aansluitend verhaal brengt. De brugjes met figuren, evoluties en gebeurtenissen uit het internationale profpeloton maken dat dit net zozeer een pur sang koersboek is. Opmerkelijk zijn de passages waarin hij in een discrete fictieve setting – maar met historische precisie – enkele hoofdrolspelers zelf aan het woord laat. De wielerwereld aan je voeten is geschoeid op de leest van de koers.