Als straks de laatste volgspot dooft, houdt Kunst Veredelt ermee op. Na 88 jaar schuift het doek definitief dicht. Het operettegezelschap verloor het man-tot-man-gevecht met de tijdsgeest. Eens was het genre de opera van de kleine man. De licht verteerbare muziek en frivole verhalen waren de sleutel tot de populariteit. In de gloriejaren engageerde men er topmuzikanten en -regisseurs en zongen bekende stemmen de hoofdrollen. Wat groeide uit een toneelgroep net na de Tweede Wereldoorlog, werd een keurmerk in de muzikale wereld. De operette is echter bejaard geworden en met haar de toeschouwers en de cast. Jong geweld lonkt eerder naar musicals waar de verleiding van een frisse en eigentijdse uitvoering wenkt. Oudgedienden laten die wissel liever aan zich voorbijgaan.
In een tijd waarin erfgoed zorgvuldig bewaard wordt, is het pijnlijk een dergelijk cultureel monument te zien verdwijnen. Niet alleen de hoge nood aan verjonging maar evenzeer het veelcijferige kostenplaatje zorgden al jaren voor chronische ademnood. Een terugblik op de voorbije 88 jaar leert dat altijd al populaire producties als concerten en revues gebracht werden om voldoende financiële slagkracht te hebben om operettes te kunnen spelen. De doortikkende optelsom van de kosten van partituren, muziek, kostuums, kapsels, grime, Sabam, techniek, schouwburg … vergt voor een semi-professionele groep flink wat zakelijke acrobatie. De slordige 1500 entrees, de stadssteun en de sponsoring van een stel trouwe mecenassen maakten het plaatje niet helemaal rond.
Wanneer de echo van het slotakkoord in het afscheidsconcert Lippen Schweigen uitdeint, rest enkel nog de stilte en een achteloos hoopje herinnering. Om alsnog de fantastische tijden en verhalen te bewaren en door te geven, maakte men samen met Uitgeverij Bibliodroom een boek: Kunst Veredelt in een notendop. Het is geen gortdroge geschiedenis geworden, maar een uniek kijk- en belevingsboek. Auteur Jan Lanssens beleefde heel veel vanop de eerste rij en was bijgevolg de geknipte man om de strafste momenten neer te pennen. Hij dook samen met José Degezelle in het rijke archief van de vereniging dat allesomvattend en perfect bewaard is. Uniek fotomateriaal werd met pittige anekdotes afgewisseld en tot een waardevol memorandum verweven. Een boek als eresaluut aan al wie ooit deel uitmaakte van het gerenommeerde gezelschap maar evenzeer een dankbare knipoog naar de vele toeschouwers die door hun enthousiasme de spelers in de armen sloten. Als een mensenleven vol muziek, plezier en vertier eindigt, is er gelukkig nog de eeuwigheid van het boek.
Kunst Veredelt in een notendop verschijnt op 24 februari.
Afscheidsconcert Lippen Schweigen: 25 februari en 4 maart om 15.00u in De Spil te Roeselare. Terzelfdertijd loopt daar ook een overzichtstentoonstelling. Alle info hierover en over het boek op de website of de Facebook-pagina van het gezelschap.